Anbefaling om å ta influensa- og koronavaksine

Anbefaling om å ta influensa- og koronavaksine

I går tok kommuneoverlege Ingrid Jørum og assisterende kommuneoverlege Elisabet Tjernvoll influensavaksinen. De oppfordrer alle som er i risikogruppen til å gjøre det samme.

To damer som er på et legekontor, den ene setter en sprøyte på den andre. De tar influensavaksine, de ser begge i kamera og smiler. - Klikk for stort bildeFra venstre kommuneoverlege Ingrid Jørum og assisterende kommuneoverlege Elisabet Tjernvoll. Petter Mollerup

De ønsker å ha ekstra fokus på barn og unge i risikogruppen.

– Det er spesielt i desember og rundt jul at influensaen pleier å komme, sier kommuneoverlege Ingrid Jørum. Hun forteller at mange kanskje undervurderer hvor tungt det er å få influensa, de fleste barn og unge tåler det fint, men for personer i risikogruppen kan det være alvorlig.

I Stjørdal har vi pleid å ligge på landsgjennomsnittet for vaksinering, mens det er litt under snittet generelt i Værnesregionen. De anbefaler også at personer i risikogruppen tar koronavaksine. – Nasjonalt viser tallene at færre tar koronavaksinen enn influensavaksinen, sier Tjernvoll.

– Selv for personer som ikke er i risikogruppen er det mer ubehagelig å bli syk enn å ta vaksine, sier Jørum. Du kan etter vaksinen være litt øm på stikkstedet og ha litt vondt i hode en dag eller to, men det er mye bedre enn å være syk i to uker.

Risikogrupper for alvorlig forløp av influensa

  • Kronisk lungesykdom (inkludert astma)
  • Hjertesykdom
  • Kronisk nevrologisk sykdom eller skade (for eksempel epilepsi)
  • Nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling (som for eksempel organtransplanterte, kreft)
  • Lever- eller nyresvikt
  • Diabetes (spesielt dårlig regulert blodsukkernivå)
  • Svært alvorlig fedme
  • Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege (for eksempel barn med medfødte kromosomavvik, genetiske syndromer og sammensatte kromosomavvik)

I tillegg har for tidlig fødte barn økt risiko for sykehusinnleggelse ved influensa. Risikoen er høyest for barn født før uke 32 i svangerskapet. Premature barn anbefales årlig influensavaksine fra de er 6 måneder (kronologisk alder) og opp til 5 år.

I tillegg til disse gruppene anbefales vaksine til de som bor sammen med – eller er tilsvarende nære – immunsupprimerte barn.

Mer informasjon om influensavaksine på FHI sin hjemmeside.

Mer informasjon om influensavaksinen til barn på FHI sin hjemmeside.