Målsetting
Den overordnede målsettingen med forsøksordningen, var å prøve ut om statlig finansiering og statlige kriterier for tildeling av omsorgstjenester ville gi økt likebehandling på tvers av kommunegrenser og riktigere behovsdekning av tjenester til innbyggerne.
På Helsedirektoratets nettsider kan du lese mer om forsøksordningen.
Evaluering
Forsøket er evaluert av Agenda Kaupang med flere. Det startet med en nullpunktsanalyse i 2016, og deretter en årlig evalueringsrapport. Det er også gjort et større arbeid i å analysere enhetskostnadene til den enkelte deltakerkommune.
Rapportene og analysene ligger tilgjengelig på Helsedirektoratets nettider.
Sluttrapport
Her kan du lese Stjørdal kommune sin sluttrapport for statlig finansiering av omsorgstjenester (SIO) (PDF, 538 kB)
Bedre vedtakspraksis
Deltagelse i forsøket har betydd at kommunene har brukt en statlig finansieringsmodell, der vi har fått betalt per tjeneste vi har gitt vedtak på (aktivitetstilskudd). Et av fokusområdene er systematisk brukermedvirkning med "hva er viktig for deg"-tenkning. Forsøket har medført bedre vedtakspraksis, i form av at vedtakene er mer presise, kodes riktigere, oppdateres hyppigere og kontrolleres mot faktisk utførte tjenester. Dette har gitt kommunen et langt bedre styringsgrunnlag enn tidligere, med løpende oversikt over aktive tjenester.
Økt kompetanse
Kommunen har gjennom deltagelse økt sin kompetanse, særlig i tildelingsenheten med mer tverrfaglighet, tettere samarbeid med økonomienheten, og mer systematisk arbeid med brukermedvirkning, kartlegging og vedtak.
Stjørdal kommune har hatt tydelige strategier om å ikke øke omfanget på tjenestene. Det har vært en økning i antall brukere, men bare moderat/ingen økning i aktivitetstilskuddet. Endringen forklares bedre av større behov som følge av demografisk utvikling, enn økonomiske intensiver.
Film
Se film om erfaringen lederne har med SIO
Se film om erfaringen brukerne og ansatte har med SIO