Alkoholpolitiske retningslinjer i Stjørdal kommune 2024-2028

Alkoholpolitiske retningslinjer i Stjørdal kommune 2024-2028

Gjelder fra 01. oktober 2024.

1. Retningslinjenes formål

Retningslinjene skal bidra til at det overordnede formålet om å redusere alkoholbruken i samfunnet generelt oppfylles, i tillegg til at det i Stjørdal kommune føres en konsekvent og forutsigbar alkoholpolitikk som har som mål å begrense de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære.   

2. Alminnelig (fast) skjenkebevilling

Alle bevillingshavere for alminnelig skjenkebevilling skal ha en daglig leder, skjenkestyrer og stedfortreder. Dersom det gjennomføres eierskifte eller skifte av daglig leder, styrer eller stedfortreder, skal dette søkes om til kommunen. Manglende samsvar mellom registrerte involverte aktører og det som er i praksis, kan medføre tildeling av prikker iht. alkoholforskriftens §10-3, 3. ledd.   

2.1. Skjenkested

Ved vurderingen av om det skal gis bevilling til skjenking av alkoholholdig drikk gruppe 1, 2 og 3, skal det foretas en konkret vurdering av skjenkestedets konsept, målgruppe og beliggenhet.

Det skal tas særlige hensyn i boligstrøk.  

Ved etablering av skjenkested i bygg med boliger i øvrige etasjer eller som er nabo til bygg som er regulert for boligformål, skal det dokumenteres tilstrekkelige bygningsmessige tiltak i forhold til støy. Det skal legges vekt på virksomhetens driftskonsept.

2.2. Handels- og tjenestetilbud

For serveringssteder som er etablert i tilknytning til ordinære handels- og tjenestetilbud kan det som hovedregel ikke gis skjenkebevilling.

Det kan likevel gjøres unntak for serveringssteder som ikke har hovedinntekten sin fra skjenking av alkoholholdig drikke, og samtidig har egen adkomst direkte fra gateplan. På slike serveringssteder kan det kun serveres alkoholholdig drikke gruppe 1 og 2 i sentrets åpningstid. Etter sentrets åpningstid kan alkoholholdig drikke klasse 3 serveres.  

Serveringssteder som har hovedinntekten sin fra skjenking av alkoholholdig drikke må være fysisk adskilt med vegger mot øvrige butikkarealer og ha egen adkomst for å kunne gis bevilgning.  

2.3. Godkjenning av lokaler

Lokaler innendørs og utendørs som benyttes til skjenking må være godkjent for formålet.

2.4. Uteservering

Det kan gis bevilling til skjenking i utearealer knyttet til skjenkestedet. Skjenkingen må foregå innenfor et fysisk avgrenset område, og være slik at personalet har oversikt og kan føre kontroll. Uteområdet må ikke hindre trafikk og annen ferdsel. Målsatt tegning av arealet skal følge søknaden.  Uteservering kan kun etableres på egen eller leid grunn.

Konstruksjoner i forbindelse med uteservering skal være godkjent av kommunen før de tas i bruk.

2.4.1.  Skjerming av barn og unge

For uteservering som grenser mot områder hvor barn og unge normalt oppholder seg, (parker, lekeplasser o.l.), skal skjenkearealet være avgrenset med et gjerde, beplantning og eller lignende.

2.4.2.  Tobakksskadelov

Uteservering kan etter tobakksskadeloven benyttes som røykesone dersom det er sikret tilstrekkelig utlufting på stedet. Stjørdal kommune stiller følgende krav til røykeområde utendørs:

  • Dersom uteserveringen har takoverbygg eller heltrukken markise
    • Vegger kan maksimalt være 110 cm målt fra gulvet på uteserveringen.
  • Dersom uteserveringen ikke har takoverbygg eller heltrukken markise
    • Vegger kan være opp til 210 cm på maksimalt tre av fire sider målt fra gulvet av uteserveringen. 

Uavhengig av de generelle retningslinjene for uteservering, vil det alltid foretas en konkret vurdering av det enkelte serveringssted med tanke på om utlufting er tilstrekkelig.

2.5. Skjenketider

Skjenkesteder med alminnelig bevilling kan innvilges følgende skjenketid:  

Hverdager og lørdag:

  • Alkoholholdig drikke gruppe 1 og 2:      fra kl. 08.00 til kl. 02.00.
  • Alkoholholdig drikke gruppe 3:              fra kl. 13.00 til kl. 02.00. 

Søndag, offentlig høytidsdag og helligdag

  • Alkoholholdig drikke gruppe 1 og 2:      fra kl. 08.00 til kl. 01.00.
  • Alkoholholdig drikke gruppe 3:              fra kl. 13.00 til kl. 01.00.  

2.5.1.  Skjenketider ved hoteller

Hoteller kan innvilges følgende skjenketid, alle dager:

  • Alkoholholdig drikk gruppe 1 og 2:       fra kl. 08.00 til kl. 02.00
  •  Alkoholholdig drikk gruppe 3:              fra kl. 13.00 til kl. 02.00

2.5.2.  Skjenketider ved Trondheim Lufthavn, Værnes

Skjenkesteder på flyplassen i rød sone (innenfor sikkerhetskontrollen) kan innvilges følgende skjenketid, alle dager:

  • Alkoholholdig drikk gruppe 1 og 2:       fra kl. 06.00 til kl. 03.00
  • Alkoholholdig drikk gruppe 3:               fra kl. 13.00 til kl. 03.00 

Skjenkesteder på flyplassen utenfor rød sone kan innvilges følgende skjenketid:

Hverdager og lørdag:

  • Alkoholholdig drikke gruppe 1 og 2:      fra kl. 08.00 til kl. 02.00.
  • Alkoholholdig drikke gruppe 3:              fra kl. 13.00 til kl. 02.00. 

Søndag, offentlig høytidsdag og helligdag:

  • Alkoholholdig drikke gruppe 1 og 2:      fra kl. 08.00 til kl. 01.00.
  • Alkoholholdig drikke gruppe 3:              fra kl. 13.00 til kl. 01.00.  

2.5.3.  Skjenketider utendørs

Bevilling for skjenking i uteområder kan, etter en konkret vurdering, følge skjenketidene for øvrig. Ved vurderingen skal det legges vekt på uteserveringens form og beliggenhet, og hensynet til å begrense støy i nabolaget.  

2.6. En-prosent MC-klubber

Det gis ikke alminnelig skjenkebevilling til en-prosent MC-klubber, andre MC-klubber som sympatiserer med disse, i lokaler som disponeres av slike klubber eller til arrangement i slike klubbers regi uansett hvilket sted arrangementet skal avholdes.

3. Skjenkebevilling for enkelt anledning

All servering av alkoholholdig drikke mot en eller annen form for betaling/vederlag krever bevilling. For enkelte lokaler og offentlige steder kreves det bevilling om alkohol skal drikkes eller serveres også uten betaling/vederlag.

Bevillingssøker må være fylt 18 år på søknadstidspunktet. Ansvarlig skjenkestyrer og stedfortreder må være fylt 20 år på arrangementsdatoen. Det er ikke krav om bestått kunnskapsprøve.

Ved brudd på alkohollovens bestemmelser for en enkelt anledning, kan bevillingshaver, styrer og stedfortreder gjøres ansvarlig. Brudd på alkoholloven ved en tidligere anledning kan medføre at bevilling ikke gis for en senere anledning. 

3.1. Bevillingsgebyr for enkelt anledning

Bevillingsgebyr betales for hver enkelt omsøkt anledning. Om en søknad omfatter flere anledninger skal gebyr betales for hver enkelt anledning. For enkelt anledning som går over flere dager, beregnes gebyr pr. dag.

Sats for bevillingsgebyr settes ut ifra arrangementskonsept og kommunens kostnader i forbindelse med søknaden. Gebyr kan reduseres dersom skjenkestyrer og stedfortreder kan dokumentere at KORUS sitt e-læringskurs i Ansvarlig vertskap er gjennomført og bestått.

For større arrangementer, som festivaler og lignende, skal det leveres omsetningsoppgave for alkohol og betales årlig gebyr som for alminnelige bevillinger iht. alkoholforskriftens § 6-2.

Søknadsgebyr for svært små arrangementer, som losjemøter og tilsvarende hvor skjenking av alkohol er en svært liten del av arrangementet, settes lik redusert sats og faktureres pr. innlevert søknad.

Bevillingsgebyr for enkelt anledning settes slik:

  • Ordinær sats: kr. 1120,-
  • Redusert sats: kr. 600,-

Bevillingsgebyr og søknadsgebyr justeres årlig etter lønns- og prisvekst.

3.2. Søknadsfrist

Søknadsfrist for bevilling for enkeltanledning er 2 uker før arrangementet. I perioder av året og i spesielle saker kan behandlingstiden være lengre. Søknader mottatt innenfor tidsfristen blir behandlet fortløpende. Arrangementet kan ikke gjennomføres som omsøkt om godkjenning fra kommunen ikke er ferdigstilt.

3.3. Skjenketider og aldersgrenser for enkelt anledning

Bevilling for enkelt anledning kan innvilges med tilsvarende skjenketider som for alminnelig bevilling.

Det skal foretas en vurdering av om det skal settes vilkår om 18-års grense for inngang til skjenkestedet.  

Dersom det ikke er begrenset tilgang til arrangementet for mindreårige eller underårige, kreves det fargede armbånd som klart synliggjør gjestens alder (under 18 år, minst 18 år og minst 20 år) og dermed hvem har tilgang på alkoholservering og for hvilken alkoholstyrke.

3.4. Idrettsarrangementer

Det gis normalt ikke bevilling for enkelt anledning i forbindelse med idrettsarrangement. I spesielle tilfeller og i klart definerte salgsområder kan det gis bevilling etter en helhetsvurdering. Det gis ikke bevilling til tribuneområder eller til arrangementer som defineres som barne- og breddeidrett. 

3.5. Større arrangementer

Under større kultur- og næringslivsarrangement kan det innvilges skjenkebevilling med skjenketid til klokken 03.00 for alkoholholdig drikk gruppe 1 og 2 for skjenking både innendørs og i avgrenset uteservering.  

I vurderingen av om det er et større kultur- og/eller næringslivsarrangement må det legges vekt på arrangementets formål og omfang.  

3.6. Godkjenning av lokaler

Lokaler som benyttes til skjenking må være godkjent for formålet.

3.7. En-prosent MC-klubber

Det gis ikke skjenkebevilling for enkeltanledning til en-prosent MC-klubber, andre MC-klubber som sympatiserer med disse, i lokaler som disponeres av slike klubber eller til arrangement i slike klubbers regi uansett hvilket sted arrangementet skal avholdes.

4. Salgsbevilling  

Ved innvilgelse av søknad om salgsbevilling for alkoholholdig drikk gruppe 1 skal det settes som vilkår at alkoholholdig drikk er slik plassert at den ikke kan forveksles med alkoholfri og alkoholsvak drikk på følgende måte:

  • Alkoholholdig drikke skal ikke plasseres på samme hylle-/skapseksjon som alkoholfri eller alkoholsvak drikke.
  • Ved salg av alkoholholdig drikke fra pall uten hylleplassering, skal det være gangpassasje mellom paller med alkoholholdig drikke og alkoholfri eller alkoholsvak drikke. 

Tegning av salgsarealet med plassering av alkoholholdig drikk skal følge med søknaden. Endringer på plassering må varsles og godkjennes av kommunen. 

4.1. Salgstider

Salgsbevilling kan gis med følgende salgstid:

  • Alkoholholdig drikk gruppe 1:   
    • kl. 08.00 til kl. 20.00 på hverdager.
    • kl. 08.00 til kl. 18.00 på lørdager.   
  • Alkoholholdig drikk gruppe 2, for bevillingshavere med tilvirknings- og salgsbevilling i egen virksomhet:
    • kl. 08.00 til kl. 20.00 på hverdager.
    • kl. 08.00 til kl. 18.00 på dager før søn- og helligdager.
       
    • Salg av alkoholholdig drikk gruppe 2 er ikke tillatt på søndager, helligdager, 1. og 17. mai. 

4.2. Selvbetjente kasser ved salgssted

Ved salg av alkoholholdig drikk gruppe 1 i selvbetjente kasser, skal det alltid gjennomføres salgskontroll med fysisk kontakt mellom betjening og kunde på selvbetjeningspunktet. Dette for å ivareta butikkens ansvar for kontroll med alder og evt. beruselse.

Det er ikke tillatt med avstandsgodkjenning av salg.

5. Tilvirkningsbevilling

Alminnelig salgs- og skjenkebevilling kan utvides til å gjelde tilvirkning av alkoholholdig drikk gruppe 1 og 2, opptil 22 %, som ikke er brennevin, for salg/skjenking i egen virksomhet.  

For gruppe 2 gjelder dette kun for visse alkoholholdige drikker som ikke er basert på malt eller druer, og som ikke er tilsatt brennevin.

Slik bevilling kan bare gis dersom tilvirkningen og salg/skjenking skal skje ved tilvirkningsstedet og dette vil utgjøre en del av stedes helhetlige karakter og tilbud.  

6. Vilkår

Det kan settes vilkår i samsvar med alminnelige forvaltningsrettslige regler.  

For alminnelige salgs- og skjenkebevillinger, skal det settes vilkår om at internkontroll er dokumentert ovenfor kommunen innen én måned etter at bevillingen er gitt.  

Manglende dokumentasjon av internkontroll innen en måned anses som brudd på kravet om forsvarlig drift jf. alkoholforskriften § 10-3, 1. ledd iht. alkoholloven §§ 3-9 og  4-7.

6.1. Alkoholfrie alternativer

Det skal tilbys tilsvarende alkoholfritt alternativ til hver alkoholholdig drikke som serveres. Det vil si at serveres det rødvin på stedet, skal de ha et alkoholfritt rødvins-tilbud. Likeledes gjelder dette hvitvin og øl.

For mindre enkeltanledninger skal det minimum tilbys ett alkoholfritt alternativ uten krav til at alle varianter av alkoholholdig drikke også skal tilbys i alkoholfri variant. Bevillingssøker må oppgi dette i søknad om bevilling for å kunne unntas fra normalkravet.

6.2. Spesielt om skjenking:

Det skal ved hver søknad om alminnelig skjenkebevilling stilles krav om følgende:

  • Skjenkestyrer og stedfortreder skal dokumentere bestått e-læringskurs i Ansvarlig Vertskap.
  • Daglig leder/styrer/stedfortreder skal delta på kommunens bransjemøter i Ansvarlig alkoholhåndtering.
  • Det er forbud mot pengespillautomater på skjenkestedet.

Det skal ved hver søknad om alminnelig skjenkebevilling vurderes om det skal stilles krav om:

  • godkjente dørvakter  
  • tilstrekkelig belysning utenfor skjenkestedene fram til en time etter stengetid på enkelte dager. 

Virksomheten skal følge reglene om gjeldende krav til minstelønn for ansatte i Serveringsbransjen. Ved søknad om bevilling eller krav fra kommunen skal virksomheten fremlegge dokumentasjon på at de ansatte har minstelønn.

6.3. Spesielt om salg:

Det skal ved hver søknad om alminnelig salgsbevilling stilles krav om:

  • deltakelse i kommunens møter i Ansvarlig alkoholhåndtering.