Har du behov for samtale, informasjon eller veiledning i forhold til demens og hukommelsessvikt, ta kontakt med oss.
Hukommelsesteamet skal sikre at personer med kognitiv svikt/demens og deres pårørende får god utredning, oppfølging og et godt tilpasset tjenestetilbud.
I Norge er det over 100 000 personer som har demenssykdom. En regner med at dette tallet kan nesten fordobles fram mot 2040. Regner vi med både de som er syke og deres nærmeste pårørende, er det et stort antall personer direkte berørt av sykdommen.
Kjenner du noen som gjør noe av følgende:
- Glemmer nylige hendelser
- Gjentar historier
- Framstår forvirret i forhold til tid og sted
- Har problemer med å gjenkjenne folk
- Glemmer innlærte ferdigheter
- Har fått forsterkede personlighetstrekk
- Har nedsatt eller svekket dømmekraft
- Har utfordringer med å klare seg selv i hverdagen
Hukommelsesteamet arbeider tett med Forvaltningskontoret, institusjoner og hjemmetjenester i kommunen. I tillegg samarbeider vi med fastlegene i kommunen, Sykehuset Levanger og St. Olavs hospital.
Utredning og kartlegging
Det er viktig med tidlig utredning og en kartlegging av hjelpebehov. Det er ønskelig at personer med kognitiv svikt kommer i kontakt med hjelpeapparatet i en så tidlig fase av sykdommen som mulig. Det er viktig å utelukke andre sykdommer som har demenslignende symptomer, vurdere behov av medisiner, sette inn tiltak til rett tid, og tilrettelegge hjemmesituasjon for personen med demens og dennes pårørende. Vi arbeider også for åpenhet om sykdommen og å øke aktivitetstilbudene og avlastningstilbudene til de med en kognitiv svikt/demenssykdom i kommunen.
Hjemmebesøk
Hukommelsesteamet foretar hjemmebesøk der vi fokuserer på kartlegging av hjelpebehov og i samråd med fastlege også kan bistå med utredning av en eventuell demensdiagnose. Vi gir også oppfølging av personen med demens og pårørende. Vi kan også bistå med å søke om hjelpemidler som støtter hukommelse og bidrar til økt sikkerhet i hverdagen. Samtaler og veiledning kan gjøres ved avtale både hjemme og ved møterom på kommunen, samt over telefon.
Hukommelsessykepleier kan bistå med:
- Informasjon om kognitiv svikt, demens og utvikling av sykdommen
- Veiledning til pårørende
- Informasjon om tilbud i kommunen til personer med demens og deres pårørende.
Kontakt hukommelsesteamet hvis du:
- Lurer på om du eller noen i din familie eller omgangskrets har kognitiv svikt/demens og ønsker en uforpliktende samtale med en fagperson
- Har fått beskjed om at du har fått kognitiv svikt/demens
- Er pårørende til en person med demens
- Er kommunal fastlege eller fra spesialisthelsetjenesten
- Ansatt i etat omsorg i kommunen
Dagtilbud/avlastning og støttekontakt
Hukommelsesteamet arbeider for å heve kompetansen og øke kvaliteten i tjenestetilbudene til personer med kognitiv svikt/demens og deres pårørende. Her er noe av tilbudene vi kan tilby til hjemmeboende:
Pårørendeskole
Dette er et kurstilbud for de som enten har et familiemedlem eller en nær venn med kognitiv svikt/demens. Personen med kognitiv svikt/demens kan enten bo hjemme eller på institusjon. Her vil du treffe andre i samme situasjon og fagpersoner med kompetanse på området. Informasjon og støtte kan redusere pårørendes omsorgsbelastninger og være med på å gi både pårørende og den som er rammet av sykdommen en bedre hverdag.
Forelesningene omhandler:
- kommunikasjon til personer med demens
- sykdomslære om kognitiv svikt/demens
- lovverket
- velferdsteknologi
- tjenestetilbud i kommunen og
- pårørendes opplevelse
I etterkant av undervisningen er det gruppesamtaler.
Tilbudet er gratis og samlingene foregår over 5 kvelder à tre timer hver kveld, fra 17.30 til 20.30. Ved interesse for å delta tar du direkte kontakt med hukommelsesteamet. Pårørendeskolen gjennomføres både vår og høst hvert år.
Pårørendeskole vår 2024
Pårørendeskole vår 2024 må dessverre utgå på grunn av manglende personellressurser til gjennomføring. Det blir pårørendeskole som vanlig igjen til høsten, men det er da usikkert hvor mange deltagere som kan få tilbud.
Vil du vite mer om kognitiv svikt/demens?
- Nasjonalt senter for aldring og helse skal bygge opp og spre kompetanse innen fagområdet demens og alderspsykiatri samt aldring ved utviklingshemning og funksjonshemning. Her vil du finne nyttige artikler og lenker.
Kunnskap om demens (aldringoghelse.no)
- På helsenorge.no får du råd om hvordan du som pårørende kan snakke om demens med den det gjelder. Du finner også informasjon og råd om symptomer, forebygging og hjelpetilbud til pårørende og personer med demens. Du får også vite mer om rettigheter og samtykkekompetanse.
Demens (helsenorge.no)
- På Folkehelseinstituttet finner du artikler, forskningsnyheter og rapporter om demens.
Demens (fhi.no)
- På Nasjonalforeningen.no finner du informasjon om demens og informasjon om støtteordninger med mer.
Demens (nasjonalforeningen.no)
- Veiviser demens. Veiviseren skal gjøre det enklere for helse- og omsorgstjenestene å gi gode tjenester til personer med demens og deres pårørende.
Veiviser demens (aldringoghelse.no)
Kontakt oss
Hukommelsesteamet består av tre sykepleiere, to av dem har videreutdanning i geriatri. Pasienten, pårørende eller andre kan ta kontakt per telefon eller e-post til hukommelsesteamet.