Som arrangør er du ansvarlig for å ha oversikt over risikobildet på arrangementet og iverksette tiltak for å redusere risikoen. Det bør derfor utarbeides en risikovurdering, også kalt risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS). Risikovurderingen er viktig dokumentasjon for deg som arrangør opp mot eksterne aktører som nødetater og kommune, men bør først og fremst være et arbeids- og rapporteringsverktøy som brukes aktivt for å redusere risiko for å sikre et trygt arrangement for alle involverte.
Fire viktige spørsmål til dere som jobber med sikkerhet
- Hva kan skje?
- Hva gjør vi for å unngå at det skjer?
- Hva gjør vi hvis det likevel skjer?
- Hvem gjør hva?
Hva er risiko og risikovurdering?
Risiko er uønskede hendelser som kan inntreffe, og som vil kunne ha en negativ innvirkning på gjennomføringen av et arrangement. Ofte trekkes sannsynligheten for at en gitt hendelse oppstår, samt konsekvensene av den aktuelle hendelsen, inn i vurderingen av risikonivå.
Som utgangspunkt for risikovurderingen bør alle arrangøren stille seg spørsmålet “Hva frykter jeg at kan skje?”
Tabellen under er ment som et hjelpemiddel for at alle faser, områder, målgrupper og verdier blir tatt høyde for i risikoarbeidet. Listen er ikke uttømmende og punktene er ikke nødvendigvis relevante for alle typer arrangement – den må derfor tilpasses hvert enkelt arrangements behov. Store arrangement krever grundig planlegging på mange plan. Ikke minst er sikkerhetsplanleggingen viktig.
Andre eksempler på hva du som jobber med sikkerhet ved et arrangement må tenke på
- Skal det settes opp telt? Hvordan forhindrer du at teltet blåser av gårde og hva gjør du dersom dette skulle skje?
- Er det vann i nærheten av arrangementet og er det alkoholservering? Evt. et arrangement for barn? Avhengig av hva slags arrangement du skal gjennomføre må du vurdere om du må ha vakthold, flytevester og/eller om området må sikres.
- Skal det brukes fakler, tennes bål eller skytes opp fyrverkeri? Undersøk om du trenger tillatelser og sørg for å forebygge brannskader og ha tilgjengelig brannsluknings- og førstehjelpsutstyr.
- Skal du sette opp scene eller andre midlertidige installasjoner? Er disse forskriftsmessig montert og hvordan sikre at det ikke skjer ulykker ved bruk, opp- eller nedrigg?
- Serveres det mat? Hva skjer dersom det er allergifremkallende stoffer i maten og noen blant publikum får en sterk allergisk reaksjon?
Hva gjør du hvis…
- En person blir slått ned av en medpublikummer
- Noen blir utsatt for voldtekt og/eller seksuell trakassering
- Noen sniker med seg medbragt alkohol inn på arrangementet
- Noen opptrer truende overfor barpersonellet
Sikkerhet
Sikkerhetsfokuset og arbeidet med å få kontroll over risikoene starter lenge før selve arrangementet, og pågår til man er ferdig med etterarbeidet.
Gjennom en grundig risikovurderingsprosess tilrettelegger man for konstruktiv og målrettet sikkerhetsplanlegging - gjerne i form av en sikkerhetsplan.
Veiledere og planer
Du finner mer informasjon om sikkerhet ved arrangement her
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget en Veileder for sikkerhet ved store arrangement som vi oppfordrer alle arrangører til å sette seg godt inn i.
Du finner veilederen på DSB sine hjemmesider her.
Uavhengig av arrangementets størrelse og art anbefaler vi også at det gjennomføres en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) for arrangementet, og at det utarbeides en beredskapsplan.
Her finner du skjema for enkel risikovurdering for små arrangement (DOCX, 95 kB)
Her kan du lage en sikkerhetsplan med risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) for arrangementet.